top of page
טל פוגל 2 - גודל לדיגיטל.jpg

יצירה מקומית

טל פוגל

  • Facebook
  • Instagram

מאת: טל מוסקונה

צילום: עפרי יוסף אזולאי

תשיר לנו סולו

התמזל מזלי והצלחתי לראיין את טל פוגל, אמנית צעירה, ש-וואלה, הספיקה לא מעט עד כה ב-30 שנותיה.

נתקלתי בפוסטר מעלף שטל יצרה לתערוכה שהקימה יחד עם קולקטיב סירה (קולקטיב המעצבים החיפאי). לתערוכה קראו עירנמל, ואת הפוסטר רכשתי מטל בשמחה ובששון. כשהגיע הזמן לעבוד על גיליון מרץ של פשוט.מגזין, גילון שמוקדש כולו לנשים, לא הצלחתי לחשוב על אישיות מתאימה יותר 😊. 

פוסטר 'עירנמל'

טל הגיעה לחיפה לפני כעשרה חודשים מבאר שבע, התחילה את הקריירה שלה כיוצרת דווקא כמוזיקאית, כולל הופעות וכל ההו-הא. 

בדרך לשחרור אלבום הבכורה שלה "ערימות של חלומות" אי שם ב- 2014 טל עיצבה את עטיפות האלבומים והסינגלים שלה בעצמה, אפילו עוד לפני שידעה מה זה עיצוב או איור. היא מתארת את ההרפתקאה הזו כמהלך טבעי של הדברים, "אני מציירת מילדות והרגשתי שרק אני יכולה להבין את המרחבים והעולמות הפנימיים של האלבומים שלי" מספרת טל, "את האיורים לכל הרליסים איירתי ידנית, את הטקסטים הקלדתי במכונת כתיבה שאחותי קנתה לי משוק הפשפשים ביפו לכבוד יום ההולדת שלי, את כל אלה סרקתי וארזתי לכדי עטיפות בעריכה ממוחשבת מינימלית".
תוך כדי במהלך הדרך התחילה גם לעצב עבור החברים המוזיקאים שלה ובהמשך המעגלים התרחבו לעוד ועוד יוצרים, מוזיקאים ואירועי תרבות להם יצרה עולם חזותי בדיוק כפי שיצרה עבור עצמה בתחילת הדרך.

בשלוש-ארבע השנים האחרונות טל עשתה מעין מעבר בקריירה שלה, בעיקר מתוך מיאוס בכל הקשור בפרסום ודחיפה שיווקית של היצירה המוזיקלית שלה וגם מתוך החיבור ליצירה ויזואלית והתשוקה עבור הרצון לתת עוד ערך בעולם. 

63c6a9_8e959360342544b999716d515cbf8e52_

קאבר לסינגל של איתי שוסברגר

לחיפה היא עברה משום שהרגישה שזה יהיה מקום שיאפשר לה לעשות את האמנות שלה הן מבחינת מרחב והן מבחינת השקט הנפשי והכלכלי שמתאפשר כאן. היא מאוהבת בחיפה, מתארת אותה כשופעת ירוק וטבע, בניגוד לבאר שבע, בה נולדה וגדלה, אותה היא מתארת כ"בטונית". "חיפשתי איזשהו שינוי שיזעזע את אזור הנוחות שלי, לקרוא תיגר על הנוחות ועל כל מה שהיה לי מוכר באותם ימים".

הקשיתי על טל בשאלה המתבקשת, למה בעצם לא עברת לתל אביב כמו רוב צעירי וצעירות הארץ?
"אני הולכת שם לאיבוד, בתור נערה ואחר כך אישה הייתי נוסעת לבקר את אחותי או להופעות ותמיד הרגשתי לא שייכת, הייתי נוסעת באוטובוס ומתבוננת מהזגוגית של החלון כאילו היתה מיכל אקווריום ואני דג בתוכה שחושש להוציא את הראש החוצה, יש בעיר הזו המון קסם אבל הקסם הזה בשביל אנשים כמוני יכול להפוך גם למערבולת ולשאוב אותי למקומות פחות טובים, כאלו שאני מתרחקת מהם בימים אלה".

בחזרה לחיפה
להדר היא הגיעה כי הבינה שזה בעצם להיות קרובה להכל. היא גם הכירה את ארז שמח, מעצב ומאייר שגר פה בשכונה וחבר בקולקטיב "סירה" והבינה שזו תהיה נקודת העגינה שלה, ומכאן להתפרש ולהכיר את העיר. "כל יום כאן הוא סוג של קסם" טל מספרת, וכיוצרת הקסמים האלה עוזרים לה למנף את היצירה למקומות חדשים, ברגעים הקטנים של להביט החוצה לחצר, והמפגש של השמש עם העלים ולתת למחשבות לצוף... דברים שהיה הרבה יותר קשה לתת להם מקום בבאר שבע.

סירה אחת

בקולקטיב סירה, חברים כרגע: יעל אופיר, זיו שמח, ארז שמח, מיכל נר דוד, בלה פוטשי, שרון שפיץ וטל פוגל. הקולקטיב הוא בעצם קבוצת חברים, יוצרים עצמאיים וחיפאים גאים.

הרעיון הוא לפעול ביחד כדי לתת במה לעולם העיצוב בחיפה ולייצר קהילת מעצבים חיה ופועמת בעיר. המעצבים הצעירים אומרים כי הם כאן – "כי אנחנו אוהבים את חיפה ואנחנו אוהבים אמנות ועיצוב".

הקולקטיב מתעסקים בהקמת תערוכות ואירועי עיצוב, אמנות ותרבות בעיר. סדנאות ייעודיות וייעוץ עבור בוגרים טריים ממכללות העיצוב. מתן פלטפורמה אמיתית וחשיפה למעצבים עצמאיים בחיפה קורסים וסדנאות אמנות שונים לקהל הרחב. עידוד היכרות ושיתופי פעולה בין יוצרים שונים ועוד ועוד ועוד!

טל מספרת שהקולקטיב בא לאפשר לתרבות, בעיקר בתחום התקשורת החזותית להדהד יותר החוצה, להעשיר אותה ובסופו של דבר להיות סוג של בית ומוקד עליה למעצבים ויוצרים בחיפה. מה שלתחושתה, חסר בחיפה וברחבי הארץ.

Tש.gif

הקולקטיב עובד בימינו על פתיחת חלל עבודה משותף למעצבים בתחום התקשורת החזותית, ובשביל טל, מדובר היה במזיגת מים לתוך בור מאוד מאוד יבש: כשהיא שמעה את השמועה שהולך להתגבש לו חלל עבודה וקולקטיב של מעצבים, היא יד הבינה שהיא מעוניינת להיות חלק מזה – היא חשה כי יש לה לאן ללכת, זה לא רק שהיא עוברת מבאר שבע לחיפה, אלא היא עוברת ומצטרפת לדבר שהוא קצת יותר גדול ממנה ומהשאיפות שלה כלפי עצמה. זה משהו שמאוד משך אותה. 

הם סיימו לגייס את כל הסכום עבור ההדסטארט, והם עובדים במרץ על הפיכת החלל הזה למקום שאפשר לעבוד בו. שם יוכלו להפיק אירועי תרבות, להקים תערוכות בעיר ולאגד סביבם עוד ועוד יוצרים ויוצרות. להקמת הקולקטיב אין איזו מטרה רווחית, אלא נסיון לאפשר סביבת עבודה  ביתית לעבוד ממנה וכן לעשות יותר טוב. 

לחברי הקולקטיב יש מפגש שבועי קבוע בו הם גם עובדים על ההפקות שלהם, משוחחים על חלל העבודה (להקים מקום מ-0 מה שמעלה את השאלות של איך רוצים שיראה, איך רוצים שירגיש, כל אחד משתף על מה הוא עובד עכשיו, באילו אתגרים נתקל, חלומות... שאיפות... וגם עושים מיני סדנאות שמשתפות בידע שיש לכל אמן בכלים בהם הוא שולט. טל אומרת (ואני מסכימה) שזה ממש אדיר. 

טל רגילה לקום עם עצמה, ליום שלה, יומיום של עצמאים, ולהיות לגמרי לבד בתוך העולם שלה, ואם היא צריכה להתייעץ על משהו, אז היא ממש צריכה לשבור את הראש למי לפנות ועד כמה לפתוח את עולמה, עם מי להתייעץ וכיוצא בזה, ובסירה, הם פשוט אחד עבור השנייה.

השאיפות של טל לעוד שנה מהיום:
"שקט נפשי, לעבוד פחות ולבהות יותר, וכשאני עובדת אז לכוון להכי גדול, לעצב עבור פסטיבלי מוזיקה גדולים בארץ ובחו"ל, לעצב עטיפות למוזיקאים שאני אוהבת ומעריכה (קורטני ברנט, ביג ט'יף, מאק דמרקו, בלאק פומהס', אנדרסון פאאק ועוד) ובהמשך לגור על איזה הר, מוקפת בטבע ולפתוח את הבוקר בריצה ובטיפוח גינת ירק.

תמיד אפשר סולו

לסיכום טל רוצה להעביר מסר לנשים שבינינו...

"לאורך הדרך הרגשתי שאני תמיד צריכה להחזיק למישהו את היד, שאני תלויה במסוגלות של אחרים, מסוגלות שלי אין, גם בעולמות התובעניים של המוזיקה ובכלל בעולם, חוויתי התעללות מנטלית כי לא האמנתי בתחושת המסוגלות שלי ונתתי לאנשים רעילים להוריד אותי,

אנחנו צריכות לסמוך על עצמנו נקודה, תמיד יש, גם כשאנחנו חושבות שאין ומשפט חזק שהולך איתי הרבה בכל נקודת שבר או קושי בחיי, שבן זוגי לשעבר וחבר נפש עד היום אמר לי: "תמיד את יכולה לעלות סולו" לא משנה מה, גם אם העולם יקרוס אל תוך עצמו ואת בגפך, תמיד את יכולה לעלות סולו ולדפוק הופעה ויהיה בסדר." 

למי שרוצה לעקוב אחר היצירה של טל הנה מקבץ קישורים:

האתר של סירה - מרחב יצירתי ליוצרים

https://www.sira-space.design

האתר של טלוש' (עיצוב ואיור)

Www.taloosh.com

https://instagram.com/taloosh.design

לינק להאזנה למוזיקה של טל:

https://talfogel.bandcamp.com/music

 

תודה טל!

משיריה של טל

4.webp
bottom of page